Šta je H.I.D. svjetlo?
H.I.D. (High intensity discharge lamp) je izbijanje vrlo jakog intenziteta svjetla. Sistem radi na principu zraka koji je pod visokim pritiskom i kroz koji teče struja, tako da daje svjetlo jakog intenziteta. Za provođenje struje nije potrebna žarna nit od tungstena, jer je unutrašnjost sijalice napunjena xenon plinom koji navodi zrak da proizvodi svjetlo. Xenon takođe služi za davanje boje svjetlu.
Boje Xenon svjetla
Boja svjetla (temperatura boje) mjeri se jedinicom Kelvin (K). Raspon H.I.D. svjetala je od 3000 K (bijelo svjetlo) do 12000 K (plavičasto svjetlo). OEM xenon svjetla koja fabrički dolaze na vozilima, obično su 4000K i 4300K. Ova dva “kolorita” imaju i najbolju funkcionalnost. Veći broj K daje svjetla koja su više plava, estetski možda ljepša, ali u određenim vremenskim uslovima na cestama ne pružaju kvalitetno osvjetljenje kao 4000K i 4300K. Izbor je vaš!
Prednost Xenon tehnologije
Xenon svjetla moguće je postaviti na sve automobile s klasičnim farovima. Posebno su pogodni za vozila koja imaju farove sa usmjerivačima snopa svijetlosti, tzv. “lećama”. Na takvoj vrsti farova xenon dolazi do svog punog izražaja, jer nema rasipanja svjetlosti. Xenon svjetla kod većine proizvođača ugrađena su samo na kratka svjetla, a tek kod nekih i na duga svjetla (BI xenon). Želite li i vi imati BI xenon svjetla? Potrebno je samo dodati kit za dugo svjetlo. Xenon svjetla preporučuju se svim vozačima, posebno onima koji često putuju izvan grada i neosvijetljenim cestama.
Neke od karakteristika Xenona
• Dvostruko više svjetlosti u odnosu na potrošnju halogene sijalice (35W)
• Boja svjetla je slična dnevnom svjetlu
• Životni vijek xenon sijalice je oko 3000 sati, dok je prosječan vijek trajanja obične halogene 300 radnih sati.